Programul UE de Granturi Locale, Media și Comunicare, Apelul II anunță rezultatele finale ale procesului de selectare

Programul UE de Granturi Locale, Media şi Comunicare, Apelul II, implementat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, a selectat 7 organizații neguvernamentale și instituții mass-media care vor beneficia de suport pentru realizarea unor proiecte de informare și promovare în domeniul serviciilor publice și a protecției mediului. Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Cele șapte organizații selectate sunt: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (Ecopresa.md), Media Grup Meridian (Radio EcoFM), Asociația Obștească TARSMI (portalul Tuk.md din Taraclia), posturile locale de televiziune Bas TV din Basarabeasca și Studio L din Căușeni și publicațiile periodice: „Est Curier” din Criuleni și „Gazeta de Chișinău”.

În următoarele luni (proiectele vor dura 6 luni), redacțiile vor realiza activități specifice îndreptate spre:

conștientizarea de către cetățeni a avantajelor și provocărilor legate de prestarea serviciilor publice, eficiență energetică și protecția mediului, pentru a solicita acțiuni din partea autorităților publice, îndeplinind în același timp obligațiile lor ca și clienți ai serviciilor publice locale;

informarea cetățenilor privind abonarea și plata pentru servicii publice de calitate, înțelegerea formării și scopului tarifelor pentru acoperirea costurilor care vor asigura sustenabilitatea serviciilor publice de calitate;

promovarea bunelor practici, exemplelor pozitive, istoriilor umane, parteneriatelor de succes, activismului şi implicării civice la nivel local, care au contribuit la îmbunătăţirea serviciilor publice de calitate în regiuni;

conștientizarea de către cetățeni a provocărilor cu care se confruntă operatorii de servicii publice în regiuni şi gestionarea corectă de către operatorii locali, precum şi de către cetăţeni, a deşeurilor periculoase pentru sănătate, generate în special în perioada pandemiei COVID-19.

Organizaţiile beneficiare au fost selectate după un proces complex de evaluare administrativă şi tehnică care a inclus, la ultima etapă, interviuri desfăşurate direct sau în regim online cu reprezentanții fiecărei organizaţii. Cum a decurs procesul de evaluare puteţi citi aici.

Proiectul „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale” este implementat de API și își propune să ofere susținere financiară, instruire şi consultanță profesională organizațiilor societății civile şi mass-media regionale pentru promovarea valorilor europene în regiuni.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).