Un apeduct modern va asigura cu apă potabilă câteva localități din raionul Leova

Patru localități din raionul Leova vor beneficia în curând de apă potabilă la robinete. Chiar dacă majoritatea gospodăriilor din Filipeni, Romanovca și Cupcui, dar și din orășelul Iargara, au fântâni în curte sau în grădină, apa de aici este necalitativă și pune în pericol sănătatea oamenilor. Datorită unui proiect al Uniunii Europene (UE), în aceste localități și în orașul Leova va fi construit un sistem de apeduct modern cu o lungime totală de 99 de kilometri.

Când am ajuns la Filipeni, ploua mărunt și îndesat, însă pe străzile satului erau mulți oameni. Gropile mari din unele mahalale, craterele proaspăt săpate lângă porți și țevile noi instalate arătă că aici au loc lucrări de construcție a unui nou sistem de apeduct.

Cu toate că majoritatea locuitorilor din Filipeni au fântâni în curte, apa din ele nu e potabilă și poate fi folosită doar în scopuri casnice. Ion Sultan locuiește în partea de sus a satului, iar pe timp de secetă, găsește apă bună doar în pădure. „Eu trăiesc pe șes, iar aici situația cu apa este foarte complicată. Vara ne ducem la un izvor din pădure să luăm apă mai bună. Pentru că apa din fântână nici de udat nu-i bună, când fierbe în ceainic lasă piatră. Anul trecut am și făcut un experiment: am udat niște răsad de roșii cu apa din fântână, iar peste o perioadă, planta era parcă opărită. Nu e bună nici pentru plante, și nici pentru oameni”, povestește bărbatul.

Din cauza apei necalitative, crește morbiditatea de hepatite și ciroze

Detalii AICI