Programul UE de Granturi Locale, Media și Comunicare anunță rezultatele finale ale procesului de selectare
Programul UE de Granturi Locale, Media şi Comunicare, implementat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, a selectat 15 organizații neguvernamentale și partenerii lor din mass-media regională care vor beneficia de suport pentru realizarea unor proiecte de informare și promovare în domeniul serviciilor publice și a protecției mediului. Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Cele 15 organizații neguvernamentale selectate sunt: Info Dava, Anima, Nord Media, Expresul, Universal Media, Eurodemos Plus, Miscarea Ecologistă din Moldova, ASCED, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, Media Grup Meridian, Cahul 2030, Prospect, Feed-Back, Piligrim Demo, Media Birlii Uniunia Media. Fiecare asociație beneficiară va avea câte unul sau mai mulți parteneri media regionali și va acoperi localități din unul sau mai multe raioane din toate regiunile de dezvoltare (Nord, Centru, Sud și UTA Gagauzia). Astfel, activități de informare și promovare în domeniul serviciilor publice și a protecției mediului vor desfășura: ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca, portalul Nordnews.md din Bălți, ziarul „Expresul” din Ungheni, postul de televiziune AlbasatTV din Nisporeni, postul Radio Orhei, ziarul „Cuvântul” din Rezina, revista „Natura”, postul de radio Eco FM, portalul Ziuadeazi.md din Cahul, postul de televiziune MediaTV și ziarul „Gazeta de Sud” din Cimișlia, postul de televiziune BasTV din Basarabeasca, portalul Nokta.md, postul de televiziune ATV și portalul Laf.md din Comrat.
Organizaţiile beneficiare au fost selectate după un proces complex de evaluare administrativă şi tehnică care a inclus, la ultima etapă, interviuri desfăşurate în regim online cu reprezentanții fiecărei organizaţii. Cum a decurs procesul de evaluare puteţi citi aici.
În următoarele luni (proiectele vor dura între 6 și 12 luni), organizațiile neguvernamentale și partenerii lor media din regiuni vor realiza activități specifice îndreptate spre:
- Informarea eficientă a cetățenilor la teme ce vizează protecția mediului (impactul gunoiștilor ilegale asupra sănătății și mediului, deversării apelor uzate), aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficienţa energetică;
- Promovarea parteneriatului dintre cetățeni și administrația publică locală în planificarea, crearea, monitorizarea continuă și îmbunătățirea serviciilor publice;
- Informarea cetățenilor privind abonarea și plata pentru servicii publice de calitate, înțelegerea scopului tarifelor pentru acoperirea costurilor care vor asigura durabilitatea serviciilor publice de calitate.
Accesaţi Api.md şi Eu4civilsociety.md pentru a urmări cum organizaţiile selectate vor realiza proiectele.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).