În cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, Uniunea Europeană oferă 1 milion de euro pentru dezvoltarea societății civile din regiunea Nord

Marți, 12 martie, a fost lansat proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” la Bălți. Obiectivul general este de a spori participarea activă și constructivă a cetățenilor la procesele decizionale locale, regionale și naționale în domeniul serviciilor publice. Bugetul total al acestuia este de circa 5 milioane Euro pentru RM oferite de Uniunea Europeană, dintre care 3.75 milioane Euro vor fi oferite în formă de granturi pentru organizațiile societății civile.

Este un proiect pentru cetățeni, care are ca scop implicarea lor în acțiunile Uniunii Europene în RM, să abordeze problemele de mediu, de sănătate și să agreeze împreună cu autoritățile publice prioritățile și soluțiile.

MARCO GEMMER, DELEGAȚIA UE ÎN RM:

„Mă bucur să vă văd pe toți aici și să văd interesul sporit față de apelul de propunere lansat, deoarece este foarte important să avem acea punte de legătură dintre UE și cetățeni. Iar prin acest proiect noi vrem ca ONG-urile din regiune să fie acele ONG-uri care ne vor ajuta să ajungem cât mai aproape de cetățenii Republicii Moldova.”

CHRISTIAN BALLARO, DELEGAȚIA UE ÎN RM:

„Într-adevăr proiectul este o nouă metodă de a găsi cum să implicăm cetățenii în activitățile noastre, cum să implicăm comunitățile, organizațiile societății civile de local, cum să putem face acea legătură dintre proiectele de infrastructură care se implementează cu rezultatul final care vrem să îl obținem în favoarea cetățenilor.”

În cadrul evenimentului au fost implicați circa 20 de participanți. Aceștea au aflat în cadrul sesiunii de informare despre posibilitățile de obținere a finanțării și implementării Programului de Granturi Locale. Unii au venit cu idei noi, iar alții cu proiecte deja implimentate și obtează pentru un nou grant pentru a le asigura durabilitatea.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de GIZ.

Acesta va acoperi patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. Perioada de implementare a proiectului este prevăzută până la sfârșitul anului 2021.