”Ajută micii noștri prieteni” – un proiect ce va aduce o lege nouă în domeniul protecției animalelor
Cadrul legislativ național în domeniul protecției animalelor urmează a fi îmbunătățit prin intermediul proiectului ”Ajută micii noștri prieteni” implementat de către Centrul Național de Mediu în perioada mai 2022 – mai 2023 cu susținerea financiară a Uniunii Europene.
În 30 de ani de la independență încoace nu a fost adoptată nici o lege în acest sens. În Moldova, există doar reglementări locale pentru animalele de companie, iar legislația națională privind identificarea și înregistrarea animalelor se referă numai la speciile de bovine, ovine, caprine, porcine, ecvide, de măgar și descendenții acestora, cu excepția animalelor sălbatice.
În același timp, oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de haitele de câini, pe care le întâlnesc pe stradă, cea mai mare preocupare fiind siguranța copiilor. Este imperativă o comunicare activă cu cetățenii pentru a le explica că această problemă este legată și de comportamentul și percepția lor asupra animalelor, mai ales când aleg să aibă un animal de companie, iar apoi îl abandonează.
Elementul inovativ al proiectului reprezintă consultările publice desfășurate în două etape: pre și post-elaborarea cadrului legislativ pentru protecția animalelor fără stăpân. Pentru început, au fost consultați reprezentanți ai administrației publice locale din cele trei zone ale Republicii Moldova: Nord, Centru și Sud, care și-au exprimat viziunile și preocupările legate de acest subiect. Printre acestea se numără lipsa unui mecanism centralizat de înregistrare și evidență a animalelor vagaboande, lipsa unei structuri și/sau serviciu specializat în acest domeniu, alocarea surselor financiare suplimentare, introducerea mecanismelor de penalizare în cazurile de violență față de animale și de facilități pentru deținătorii responsabili de animale de companie etc.
În paralel, se desfășoară o amplă campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice cu genericul „Adoptă un prieten”, prin intermediul căreia proiectul își propune să schimbe percepția și comportamentul publicului larg față de animalele fără stăpân, îndemnând cetățenii fie să înfieze, fie să ofere ajutor adăposturilor pentru animale. Campania pune accentul pe adopția și îngrijirea conștientă și responsabilă a micilor prieteni, iar toate materialele informative sunt disponibile pe pagina web și de Facebook a Centrului Național de Mediu.
Persoana de contact: Anastasia Radu, manager de comunicare, Centrul Național de Mediu