Granturi în valoare totală de 2,4 milioane euro pentru organizațiile societății civile
Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, împreună cu organizațiile partenere de implementare, lansează Programul de granturi locale în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.
Programul de granturi locale acoperă regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova – Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia – și își propune să abiliteze cetățenii prin participarea activă și constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă (economică, socială și de mediu) și infrastructura serviciilor locale în comunitățile lor.
În cadrul proiectului, pentru implementarea Programului de granturi locale au fost selectate patru organizații care acționează la nivel regional și o organizație pentru creșterea potențialului de informare și comunicare, precum urmează:
- în regiunea Nord – Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională” în parteneriat cu Asociația Obștească „CASMED”;
- în regiunea Centru – Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă/AGER în parteneriat cu Asociația Obștească „Agenția pentru Dezvoltare Regională ‘Habitat’”;
- în regiunea Sud - Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova „CONTACT-Cahul”;
- în regiunea UTA Găgăuzia – Asociația Obștească Centrul European „Pro-Europa” în Comrat, în parteneriat cu Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova „CONTACT”;
- în domeniul Media și Comunicare – Asociația Presei Independente.
Organizațiile societății civile din cele patru regiuni de dezvoltare vor avea acces la Programul de granturi locale cu un buget total de 2,4 milioane euro, în bază de concurs de proiecte. Propunerile de proiect vor fi depuse online, prin intermediul platformei web www.eu4civilsociety.md.
Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ. Obiectivul general al proiectului este de a oferi cetățenilor competențe prin participarea constructivă la procesele de luare a deciziilor la nivel local, regional și național privind sectoarele aprovizionare cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficientizarea energetică a clădirilor publice, problemele de mediu aferente serviciilor publice locale.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate.