Cât de importante sunt proiectele de eficienţă energetică, apă şi canalizare? Rezultatul filmărilor celor 10 reportaje şi 10 emisiuni televizate în cadrul proiectului “Promovarea valorilor și a proiectelor europene”
A.O „Universal Media”, în colaborare cu echipa ALBASAT TV au cutreierat 5 raioane ( Nisporeni, Ungheni, Călăraşi, Hînceşti şi Străşeni), pentru a afla părerea cetăţenilor, drept rezultat al proiectelor realizate în regiuni cu suportul Uniunii Europene.
10 Reportaje şi 10 emisiuni televizate au vizat importanţa acestor proiecte şi au atras atenţia a minim 100 de mii de cetăţeni ai ţării noastre.
Fiecare proiect este diferit în felul său, atât după conţinut, cât şi după mărime, dar lucrul care le aseamănă pe toate este folosul comunităţii adus ani la rând în cazul fiecăruia în parte.
În raionul Nisporeni, Spitalul Raional a fost eficientizat energetic, iar străzile din oraş sunt absolut toate iluminate. De asemenea, grădiniţa „Albinuţa” din satul Vărzăreşti se încălzeşte pe bază de biomasă.
Raionul Ungheni a reuşit să beneficieze de un apeduct modern, scăpând de cheltuieli în plus şi de probabile daune, iar elevii din localitatea Zagarancea al aceluiaşi raion învaţă în încăperi călduroase, fără mănuşi şi fulare, datorită proiectului de încălzire pe bază de biomasă.
„Suntem mulţumiţi! Nu venim gros îmbrăcaţi, venim lejer şi suntem mulţumiţi. Toţi colegii suntem de o părere, ne este cald, bine şi suntem mulţumiţi.” susține Vlada Carapcevschi, eleva la gimnaziul Zagarancea, raionul Ungheni.
Străşenenii se folosesc de un apeduct nou, având şi un nou rezervor de apă, dar plătesc şi facturi mai mici, iar elevii de la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” beneficiază de un bloc eficientizat energetic şi de un bloc nou de studii.
Copilaşii din Călăraşi frecventează cea mai eficient energetică grădiniţă, atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina sau România „DoReMicii”, iar oraşul a fost dotat cu un sistem de canalizare nou şi apeduct.
„Absolut totul e diferit: aceleaşi paturi pe care dorm copiii, aerul, faptul că această grădiniţă se află într-un loc mai ferit de oraş, alături de parc, e un aer curat, e o linişte, iar asta înseamnă foarte mult pentru copil, pentru sănătate, pentru dezvoltarea lui”, a menționat Gheorghe Ursu, părinte al unui copil care frecventează grădiniţa „DoReMicii” din oraşul Călăraşi.
Satul Cărpineni, raionul Hânceşti este cel mai important exemplu pentru cei ce nu cred că este posibil de organizat condiţii excelente pentru studii şi servicii de salubrizare, şi la sat, demonstrând prin efortul lor rezultatul, care depăşeşte normele excelentului.
Aceste 5 raioane au demonstrat că imposibilul este posibil, că se poate trăi ecologic şi mereu se poate găsi ajutor.
„Rog să realizaţi cât sunt de importante aceste proiecte pentru întreaga societate, dar mai ales pentru sistemul educaţional! Este evident că condiţiile de studiu şi educare acţionează extrem de mult asupra procesului în sine. Aceste raioane, dar şi instituţii, se pot considera norocoase, pentru că nu orice regiune îşi poate permite astfel de condiţii. Este respectabil şi sper din tot sufletul că vor veni timpuri în care fiecare instituţie de învăţământ de orice categorie va arăta la fel”, susține Ion Bouroş, fost profesor de limba şi literatura română.
Nu doar domeniul educaţional a fost „afectat” pozitiv. Petru Ionel, directorul unui ONG din Nisporeni, afirmă următoarele:
„Aceste apeducte au atâtea puncte forte, pur şi simplu nu vă imaginaţi! Viaţa cetăţenilor devine mai simplă, condiţiile de trai se ridică şi odată cu acestea şi calitatea acesteia. Datorită acestor proiecte Republica Moldova se dezvoltă, ajungând pe urmele altor state înalt dezvoltate. Apa este ceva vital, iar un apeduct nou, conform standartelor europene este pur şi simplu primordial pentru schimbările în bine pe viitor.”
În cadrul proiectului “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” , echipele ALBASAT şi AO Universal Media au reuşit să relateze despre cei circa 400 de mii de beneficiari ai proiectelor europene de eficienţă energetică şi sistem de apă şi canalizare, despre experienţa şi părerile lor.
Pe tot parcursul filmărilor, bucuria de pe chipul eroilor nu dispare, iar mândria şi mulţumirea se înrădăcinează în inima fiecărui telespectator ALBASAT TV.
Experienţa acestor 5 raioane poate servi drept un exemplu de curaj şi dorinţă de a realiza lucruri frumoase acasă, cu suportul proiectelor implementate de UE în Republica Moldova.
AO Universal Media este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” în Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Călărași și Strășeni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).