UE // Organizații ai societății civile din Regiunea de Dezvoltare Centru au participat la o masă rotundă privind Politicile în domeniul managementului deșeurilor solide și impedimente în implimentarea acestora la nivel local

Vineri, 12 februarie a avut loc prima masă rotundă dintr-un ciclu total de șase evenimente în cadrul Programului de granturi locale „Fii schimbarea: Cetățeni implicați - comunități durabile” din Regiunea de dezvoltare Centru. La eveniment au participat organizațiile beneficiare de granturi, reprezentanți ai APL-urilor, experți în domeniul managementului deșeurilor solide și societatea civilă.

În cadrul evenimentului subiectul cel mai principal discutat a ținut de aspectele strategice de gestionare a deșeurilor și despre sistemul de management integrat al deșeurilor. La fel, 5 OSCuri - AO „Zubrea”, AO „ANTRIM”, AO Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, AO „Șerpenenii de Pretutindeni”, AO „Iedera – Dubăsarii Vechi” și-au împărtășit experiența sa cu ceilalți participanți referitor la bunele practice și lecțiile învățate în cadrul Programului de Granturi Locale în domeniul Managementului Deșeurilor Solide.

AO „Iedera – Dubăsarii Vechi”, proiectul „Deșeurile– resurse sau problemă?”

Este primul proiect la care participăm și ne-am ciocnit de diferite dificultăți, dar datorită coordonatorilor, sfaturilor și ghidări acestora, am realizat deja câteva obiective. Ne propunem să instalăm în localitate containere și urne pentru colectarea sortată a deșeurilor. Ne bucurăm că avem o echipă de tineri care s-au implicat în proiect și ne ajută cu disiminarea informațiilor, posterelor, calendarelor în toate instituțiile din localitate, pentru a mobiliza cetățenii în implicarea colectării sortate a deșeurilor. Unul dintre impedimente este că nu avem în localitate un depozit de deșeuri amenajat, dar sperăm să soluționăm această problemă.

Teoretic, toți cetățenii din localitatea noastră înțeleg gravitatea problemei deșeurilor, dar vom vedea cum se vor manifesta când vom ajunge la practică. Ne bucurăm că APL-ul ne susține și este gata să ne ajute în implimentarea proiectului nostru.”

AO „ANTRIM”, proiectul „Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, raionul Călărași, cu implicarea cetățenească”

Timp de jumătate de an am reușit să realizăm mai multe etape de care suntem mândri. Ne propunem ca obiectiv, să înființăm serviciul public de salubritate, să salubrizăm zonele locative și terenurie adiacente cu implicarea cetățenilor și desigur să conștientizăm cât mai mulți localnici referitor la proiectul și modul funcționării a serviciului de salubritate. Avem careva dificultăți, bugetul local nu permite efetuarea investițiilor necesare pentru dotarea și întreținera serviciului de salubritate. La fel nu toți cetățenii sunt de acord cu achitarea tarifelor pentru acest serviciu.”

AO „Șerpenenii de Pretutindeni”, proiectul „Un sat curat – oameni sănătoși”

Noi am reușit să achiziționăm șase tomberoane pentru colectarea gunoiului, la fel am editat o monografie despre satul Șerpeni. Ne propunem să stopăm aruncarea gunoiului la întâmplare, prin conștientizarea consecințelor de către localnici. Din păcate în localitatea noastră nu se efectuează evacuarea deșeurilor de către APL la modul serios. Noi ne-am implicat în curățarea satului în cel mai direct mod, am organizat trei acțiuni ample de colectare a deșeurilor împreună cu circa 40 de localnici. La una din acțiuni, am plantat și 450 de arbori.”

Experiența grantiștilor a fost completată și de expertiza specialiștilor în domeniu, care au venit cu soluții pentru unele dintre problemele identificate.

Tamara Guvir, Expert Național de Mediu la sfârșitul evenimentului a venit cu câteva recomandări pentru ONG-iști.

Aș dori să văd o consolidare a eforturilor la nivel local, totuși parteneriatele dintre ONG și APL și parteneriatele cu grupurile de acțiune locală care funcționează destul de bine. Referitor la plata pentru servicii, în cazul în care cetățenii nu doresc să achite, aici ar trebui de divizat plățile pentru cetățenii defavorizați, acest lucru se prevede și în legislație dar este și obligațiunea autorităților publice locale de a prevedea bani în bugete pentru aceste servicii. Din acest motiv un parteneriat dintre ONG și APL este foarte bine venit. Trebuie de organizat cât mai multe campanii de sensibilizare refertior la consecințele arderii deșeurilor, pentru a aduce la urechea locuitorilor din sate, ce efect poate avea nerespectarea gestionării corecte a deșeurilor.” 

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea de dezvoltare Centru sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.