Forum Regional „Implicarea OSC-lor și a cetățenilor în soluționarea problemelor de mediu”
Vineri, 26 februarie 2021, la ora 10:00, a avut loc Forum Regional „Implicarea OSC-lor și a cetățenilor în soluționarea problemelor de mediu” în Regiunea de Dezvoltare Nord și lansarea Rețelei Regionale a OSC-urilor.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului UE-GIZ „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În regiunea de Nord partenerii proiectului sunt AO „Pro Cooperare Regională” și Asociația Obștească „CASMED”.
Cu un cuvânt de salut către participanții la eveniment au venit d-nul Sergiu Mihailov, director executiv AO Pro Cooperare Regională, d-na Renata Grădinaru, consultantă regională Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și d-na Elena Spînu, consultantă națională Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
D-na Iuliana Cantaragiu, director-adjunct, Centrul Național de Mediu a venit cu o prezentare despre ce sunt deșeurile și ce trebuie să facem cu ele, menționând sursa și impactul deșeurilor asupra vieții cât și importanța colectării selective a acestora.
D-na Svetlana Bolocan, Șef Direcție politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, MADRM, a comunicat celor prezenți despre politica statului în domeniul gestionării deșeurilor în Republica Moldova, politicile elaborate până în prezent, și proiectul pilot care a luat startul în zona 8 de management al deșeurilor.
Cu o prezentare detaliată despre proiectul de organizare a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în Zona de gestionare a deșeurilor 8 (r-nele Briceni, Ocnița, Edineț), a participat d-nul Octavii Ivanov, A.O. „Crio-Inform”.
În același timp, d-nul Nicolae Cervencov A.O. „Tinergie” le-a prezentat celor prezenți la eveniment conceptul jocului ecologic creat în cadrul organizației pentru a atrage mai mulți copii, tineri, în proiecte ecologice și de a-i învăța să trăiască ecologic.
Adrian Rotaru A.O. „Eco-Protect”, Alexandru Crigan A.O. „Local-Invest” și Ghenadie Bucliș A.O. „Centrul de consultanță și școlarizare în agricultură Glodeni”, au participat cu câte o prezentare despre situația generală în managementului deșeurilor în raioanele Edineț, Rîșcani și Glodeni. Informații care au arătat cât de gravă este situația managementului deșeurilor în regiune și cât de necesare sunt proiectele investiționale în acest domeniu dar mai ales, proiectele de abilitare a cetățenilor, lucru care este cel mai greu de realizat.
Dna Coniuhov Claudia, administratoare la AVE Ungheni S.R.L. din Ungheni, companie de prestare a serviciilor de salubrizare, colectare a deșeurilor și evacuarea lor, a venit cu informații despre lucrul unei astfel de întreprinderi, problemele și provocările cu care se confruntă în procesul realizării activității.
Odată cu organizarea acestui eveniment a fost consolidată și lansată oficial rețeaua regională a OSC-urilor din zona de Nord (bazată pe inițiativele deja existente și pe ședințele anterioare de lucru cu membrii rețelei). Aceasta are scopul de a asigura un dialog permanent între membrii săi și instituțiile și autoritățile locale și regionale. Rețeaua regională este formată din reprezentanți ai ONG-urilor locale, comitetelor locale cetățenești, grupurilor de acțiune locală, consiliilor locale ale elevilor, (peste 40 de membri) și constituie o platforma de comunicare, coordonare și acțiuni comune cu autoritățile locale/regionale cu privire la politicile și deciziile de dezvoltare regională în special cele din domeniile AAC, MDS, EE, mediu, etc.
Este de menționat faptul că, pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu COVID-19, eveniment fost unul mixt, cu prezența atât online(prin intermediul platformei ZOOM) cât și fizică a participanților, care au întrunit un număr de 62 de persoane, din care peste 40 au fost online. Celor prezenți în sală le-a fost efectuată termometria, oferite măști și dezinfectanți.
Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În regiunea de Nord partenerii proiectului sunt AO „Pro Cooperare Regională” și Asociația Obștească „CASMED”.