Energia regenerabilă și managementul deșeurilor, de la consum necontrolat la economie

Ce se întâmplă cu gunoiul dus dimineața la tomberon? Câte deșeuri aducem acasă după o vizită la magazin sau câte kg de deșeuri produce o persoană anual? Câtă energie economisește o școală eficientizată energetic? Dacă fiecare dintre noi și-ar pune aceste întrebări, situația ecologică din țara noastră ar fi alta. Despre nivelul de informare și conștientizare a populației privind managementul deșeurilor solide și eficiența energetică, s-a discutat la un atelier pentru jurnaliști, organizat de Asociația Presei Independente (API) la 15-16 iulie 2021.

Timp de două zile, 20 de jurnaliști din țară împreună cu doi experți au analizat provocările și soluțiile pe segmentul managementul deșeurilor solide și potențialul energiei alternative pentru țara noastră.  

În prima zi, Aurelia Bahnaru, președinta Asociației pentru valorificarea deșeurilor, a povestit în detalii despre managementul deșeurilor - subiect de importanță globală, regională și națională. „Din păcate, gradul încă redus de informare și conștientizare a populației, uneori chiar și a factorilor de decizie, rămâne a fi una din cauzele stagnării reușitelor în acest domeniu. Un rol important în depășirea acestor bariere, cu siguranță le revine reprezentanților mass-media, în calitate de mesageri ai informației și promotori de bune practici. În colaborare și cu ajutorul jurnaliștilor, proiectele de mediu, inclusiv cele ce țin de managementul deșeurilor, capătă culoare, vizibilitate și maximă audiență”, a spus Aurelia Bahnaru.

A doua zi, Vitalie Condrațchi, jurnalist și specialist în comunicare, le-a vorbit colegilor despre diverse unghiuri de abordare și idei de campanii/articole în domeniul eficienței energetice: „Principala barieră pentru dezvoltarea energiei regenerabile în Moldova este faptul că oamenii nu știu că nu există bariere. Este important să ne documentăm când gândim un proiect tehnic de eficiență energetică sau energie regenerabilă, să facem calculele corect pentru că asta poate genera economii. Un concept care neapărat trebuie adoptat în Moldova este gândirea pe termen lung: să nu investim azi mai puțin într-un televizor sau frigider, pentru că e mai ieftin, dar consumă multă energie, dar poate să cheltuim mai mult acum, iar pe parcursul anilor vom economisi mai mulți bani pe energie. Un rol important în promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice le revine nu doar autorităților, ci fiecăruia dintre noi, inclusiv jurnaliștilor care pot contribui la creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului. Ca să scrie interesant despre aceste subiecte jurnaliștii trebuie să cunoască cum funcționează aceste tehnologii, să nu le fie frică să pună întrebări, iar un expert în domeniu va explica totul pe îndelete”.  

Jurnaliștii afirmă că abordează subiecte ecologice și de mediu în materiale simple, iar la atelier au înțeles că trebuie să informeze publicul mai complex, dar pe înțelesul oamenilor. Alina Zlatov, jurnalistă Radio Moldova: „Realizăm subiecte la tema mediului când avem posibilitate, nu avem o anumită periodicitate, dar ne străduim să dăm tot ce este actual. La acest atelier am înțeles că până acum n-am avut ocazia să mă focusez pe partea tehnică, pe detalii. Mă focusam pe noutatea propriu-zisă, și nu pe explicarea urmărilor. Asta cred că e cel mai important ce am înțeles: trebuie nu doar să informăm oamenii despre ce s-a întâmplat, dar și despre ce urmează să se schimbe, care vor fi efectele pentru oameni, climă etc.”. Anghelina Chirciu, reporteră la Nokta.md, Comrat: „Noi scriem pe teme ecologice, dar îmi dau seama că o facem simplu: cred că nu mai e nevoie să le spunem oamenilor să nu arunce gunoiul, dar să le vorbim despre separarea deșeurilor, subiect care în regiunea noastră nu e tare popular. Astfel, sperăm că vom crește măcar un pic educația ecologică printre cetățeni”. Traian Cibotari, AO Nord Press, Bălți: „În nordul Moldovei nu sunt mediatizate atât de mult subiectele despre ecologie, deșeuri, energie regenerabilă, dar ne dăm seama că o mai bună mediatizare a acestor teme nu doar va face ca oamenii să fie bine informați, dar îi va face și mai conștienți”.  

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).