UE// Proiectul „Abilitarea Cetățenilor în Dezvoltarea Serviciilor Publice de Salubrizare în regiunea de Sud-Est a RM” a ajuns la final

UE// Proiectul „Abilitarea Cetățenilor în Dezvoltarea Serviciilor Publice de Salubrizare în regiunea de Sud-Est a RM” a ajuns la final. Timp de șase luni televiziunea regională „Studio-L” a reușit să producă mai bine de 15 reportaje, 7 emisiuni tematice cu durata de 20 de minute fiecare, 7 emisiuni Accent Direct în platoul emisiunii și 7 spoturi video-grafice. Fiecare dintre ele vizează managementul deșeurilor menajere din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă. În același timp, a fost creat un grup de tineri voluntari care se implică în identificarea și sensibilizarea semenilor săi privind problemele de mediu. În fiecare dintre produsele media realizate, s-a propus abilitarea cetățenilor din sud-estul RM și creșterea gradului de conștientizare a acestora privind deșeurile menajere. Astfel, după jumătate de an de implementare, tot mai mulți oficiali din cele două raioane au demarat proceduri de salvare a mediului, amenajând platforme pentru colectarea separată a deșeurilor , îmbunătățind nivelul de informare a cetățenilor prin sporirea nivelului de conștientizare al populației despre importanța salvării planetei și managementului corect al deșeurilor. Vă invităm să urmăriți mai jos doar o parte dintre activitățile realizate.


Peste 150 de mii de cetățeni ai raioanelor Căușeni și Ștefan Vodă au fost informați în ultimile șase luni despre necesitatea dezvoltării serviciilor publice de salubritate și despre importanța managementului deșeurilor menajere. În toată acestă perioadă locuitorii din sud-estul RM au fost sensibilizați să conștientizeze importanța colectării separate a gunoiului, evitarea gunoiștelor stihiinice și punerea în valoare a mediului. Peste 30 de produse mediatice cu implicarea cetățenilor din cele două raioane, a diasportei, tinerilor, autorităților publice locale, reprezentanți ai sectorului asociativ, dar și a experților în problme de mediu, au vorbit despre situația gropilor de gunoi, necesității de gestionare corectă a acestora, dar și a nivelului scăzut de conștientizare a necesității abonării la plata pentru serviciile publice care contribuie în mod direct la menținerea și dezvoltarea acestora. În cadrul proiectului a fost interconectată și diaspora, cetățeni din sud-estul RM care au împărtășit din experiențele lor și necesitatea gestionării corecte a deșeurilor din RM.


A fost prezentată situația din cadrul unei fabrici de ardere a deșeurilor din regiunea Parma din nordul Italiei, iar moldovenii noștrii stabiliți acolo au vorbit despre importanța gestionării deșeurilor.Pe lângă un șir de dezbateri organizate și în platoul televiziunii în cadul căruia au participat autorități publice, reprezentanți ai inspectoratelor de mediu, cetățeni activi și reprezentanți ai sectorului asociativ, a mai fost creat un grup de voluntari locali care s-au implicat în sensibilizarea semenilor lor privind protecția naturii. În același timp au fost create șapte visdeo-spoturi grafice, dar și cu implicare a tinerilor care și-au propus atragerea atenției și informarea cetățenilor despre pericolul poluării mediului.Chiar și după încheierea sa televiziunea Căușeni își propune să asigure o durabilitate a proiectului , creînd astfel o rubrică specială pe situl televiziunii cu denumirea Ecologie, în care săptămânal vor fi produse reportaje ce vizează protecția mediului. Proiectul „ Abilitarea Cetățenilor în Dezvoltarea Serviciilor Publice de Salubrizare în regiunea de Sud-Est a RM”  a avut o perioadă de implementare de șase luni și a fost susținut financiar de Uniunea europeană prin intermediul Agenției de cooperare germană și Asociația presei Independente.

Video AICI