Silvia Strelciuc: Rezultatele concursului de proiecte nu vor fi mai devreme decât sfîrșitul lunii martie

„Abilitarea Cetățenilor în Republica Moldova este un proiect susținut de către Agenția de Cooperare a GermanieiGIZ cu suportul financiar a Uniunii Europene. Proiectul este orientat spre lucrul cu cetățenii și creșterea gradului de conștientizare privind anumite problemesociale cu care ne întâlnim în localitățile în care locuim. Proiectul dat se implementează în patru regiuni, în fiecare regiune este câte un ONG, în cazul nostruCentrul CONTACT-Cahul, care administreazăproiectul în8 raioanedin regiunea de sud,ne-a declarat Silvia Strelciuc.

Doamna Strelciuc a menționat că misiunea acestui proiect este să susțină procesul de gestionare a proiectelor de investiții la nivel local și creșterea transparenței proiectelordate.

Multe proiecte de creare a serviciilor pentru cetățenisunt finanțate de către Uniunea Europeană, iar cetățenii nu sunt conștienți și nu pot sau nu doresc să se conecteze la aceste servicii sau să achite pentru aceste servicii. Noi îi ajutăm șiimpulsionăm responsabilitatea cetățenilor” ne-a spus Silvia Strelciuc.

Proiectul Abilitarea cetățenilor în Republica Moldovaare 4 domenii de referința: apa și canalizarea, managementul deșeurilor, eficiența energetic, dezvoltarea durabilă și schimbări climatice. La data de 18 noiembrie, Centrul CONTACT – Cahul a lansat programul de granturi locale în valoare de 600 mii Euro. Data limită de recepționare a propunerilor de proiecte a fost 3 februarie. 

„În cadrul programului au fost recepționate 88 de proiecte.În procesul de evaluare 82 proiecte au fost acceptate pentru etapa a doua, 6 fiind respinse” ne-a informat doamna Strelciuc.

Mai multe detalii despre proiectele depuse vedeți în infograficul de mai jos:

Potrivit directoarei Centrului CONTACT-Cahul, procesul de evaluare a propunerilor constă în 2 etape. Prima etapă este etapa administrativă și aeligibilității, care este efectuatăde un grup de lucru  inclusiv cu reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională aGermaniei.

Cea de-a doua etapă este evaluarea de conținut sau tehnico-financiară, la care dejase lucrează cu o echipă de experți independențidin afara Centrului CONTACT – Cahul, care se ocupa cu analiza, cercetarea și evaluarea propunerilor de proiecte.

„Rezultatele nu vor fi cunoscute mai devreme decât sfârșitul lunii martie. Este într-adevăr mult de lucru, sunt multe proiecte în evaluare, virusul care ne mai stopează munca, dar îndemn organizațiile să aștepte fiindcă rezultatele oricum vor fi” a punctat Silvia Strelciuc.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în regiunea de dezvoltare Sud este CRAION CONTACT-Cahul, care implementează proiectul „Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud” în raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia în perioada octombrie 2019 - septembrie 2021.