„Zero poluare - pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă”

La 31 mai 2021, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat campania Săptămâna Verde Europeană 2021 cu genericul „Zero poluare - pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă”.

În perioada 31 mai - 5 iunie, campania de informare a Săptămânii Verzi a UE 2021 adresată copiilor, tinerilor și publicului larg, se concentrează asupra importanței mediului și a responsabilității pe care fiecare dintre noi o poartă pentru sănătatea și viitorul umanității. Campania europeană de informare a Săptămânii Verzi va acoperi o serie de activități de sensibilizare, demonstrând povești de succes și cele mai bune practici pentru reducerea poluării și promovarea dezvoltării economice ecologice în Republica Moldova, în cadrul programelor și proiectelor de asistență ale UE, precum și alte activități prin intermediul platformelor și mass-media online. Campania se va încheia marcând Ziua Mondială a Mediului, care se celebrează anual pe 5 iunie 2021.

În 2021, tema Săptămânii Verzi a UE este „Zero poluare - pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă” - o preocupare atât urgentă, cât și existențială. Poluarea afectează pe toată lumea - prin aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem sau solul în care ne cultivăm hrana. Tot ea este o cauză des întâlnită a multiplelor boli psihice și fizice și a deceselor premature, în special în rândul copiilor, al persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și al persoanelor în vârstă. Poluarea este, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru pierderea biodiversității.

Ziua Mondială a Mediului este cea mai cunoscută zi pentru promovarea acțiunii în domeniul mediului. Din 1974, a fost sărbătorită în fiecare an la 5 iunie, angajând guvernele, mediul de afaceri, celebritățile și cetățenii să-și concentreze eforturile asupra problemelor urgente de mediu.

UE este un lider global în protecția mediului. Mediul reprezintă, de asemenea, unul dintre domeniile prioritare cheie ale sprijinului UE în Republica Moldova. În ultimii ani, în țară au fost întreprinse o serie de măsuri cu scopul implementării legislației și a documentelor de politici relevante, în conformitate cu standardele moderne și cu cerințele Acordului de asociere UE-Moldova (AA).

Asistența UE în Republica Moldova a contribuit la deblocarea oportunităților de dezvoltare mai ecologică, îmbunătățirea managementului deșeurilor și a infrastructurii de apă, precum și stabilirea mecanismelor pentru a gestiona mai bine riscurile și impactul asupra mediului în cadrul proiectelor regionale EU4Environment și EU4Climate, precum și prin inițiative în cadrul unor proiecte specifice legate de mediu și eficiență energetică.

Pentru a urmări activitățile desfășurate în cadrul Săptămânii Verzi a UE, vă rugăm să vizitați paginile web:

https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova

https://eu4moldova.eu/eu-green-week-2021/